čtvrtek 8. března 2012

CLICK UP


Ozval se mi Bohouš Dvořák, jeden ze zakládajících členů Horoklubu Chomutov a člověk, který mne přivedl k lezení (za což mu zas a znovu děkuji) s krátkou recenzí nového jistítka CLICK UP od firmy Climbing Technology. Dejme mu tedy slovo:
"Jistítko CLICK UP jsme zkoušeli na stěně Horoklubu Chomutov v Kadani a všem zájemcům v našich provozních hodinách zapůjčíme k vyzkoušení. Jistítko je určeno pro lana od 9,2 do 10,5mm. Protože na stěně máme lana 10,5mm, což je již hraniční hodnota, jdou jistítkem těžce, nebo dokonce ta starší s nabobtnalým opletem velmi špatně. Je nutné používat dnešní "moderní" lana okolo průměru 10mm, pak to bude dobré. Je třeba si také uvědomit (a je to i v doporučení), že je určeno na krátké sportovní cesty, dobře (po 1,5m) odjištěné, ideální na stěny. Protože se lano v jistítku okamžitě blokuje, nelze dát prokluz, je dobré pro jištění druholezce nebo prvolezce na stěně s pády max do 1,5m. Při delších pádech by dala vzniklá rázová síla "zabrat" lezci, lanu i jištění (především na skále). Zkušený jistič asi dá přednost lanové brzdě, kde může dát prokluz, plynule pád dobrzdit. Ale pro méně zkušené lezce (jističe) na umělých stěnách je jistítko perfektní. Oproti Grigri je třeba lano alespoň lehce pod brzdou držet, aby lano v brzdě "přesmyklo" a zablokovalo se. Spouštění tlakem na brzdu je velmi pohodlné a příjemné, nicméně pokud v laně nevisí 120kg lezec, pak jde uvolnění lana při spouštění velmi těžce (vyzkoušel jsem).  Váha jistítka CILICK UP (115 g) je na lehčím středu mezi Reversem 3 (77g) a Grigri 2 (185g).
Závěr: Dle mé zkušenosti je CLICK UP vhodný a dobrý pro méně zkušené jističe na stěnách, pro jištění druholezce nebo krátké pády na stěnách, pro lehčí váhy lezců. Částečně lze při zachycení pádu snížit rázovou sílu rychlým krokem vpřed a povyskočením jističe (to není z mé hlavy, ale z metodiky v Montaně). Není dobrý pro starší lana 10,5mm, pro zachycování delších pádů, pro jištění (a spouštění) těžších lezců i při krátkých pádech.
Budeme testovat dále, více lidí-více názorů, také si na něj třeba zvyknout.
P.S. - HMS karabinu s pružinou zabraňující přetočení karabiny při jištění, která je součástí setu, všem doporučuji."

Já děkuji Bohoušovi a jen dodám, že cena jistítka CLICK UP v setu s tou vychvalovanou HMS karabinou je 1.590,- Kč. Návod na použití je k dispozici i v podobě videa.